Honoris Causa Humberto López Morales

Descargar pdf

Humberto López Morales, nascut a l'Havana el 1936, està considerat el màxim especialista del món hispànic en l'espanyol d'Amèrica. La seua vinculació amb la Universitat de Lleida es remunta al curs 1995-1996, quan va ser professor visitant impartint les assignatures de Sintaxi i Sociolingüística de la titulació de Filologia Hispànica.

Entre la seua producció científica, que supera els 200 títols i la quarantena de llibres, hi trobem obres dedicades a la lingüística aplicada, la didàctica de la llengua, la lexicologia, l'espanyol del Carib, la poesia cubana contemporània o els orígens del teatre medieval.

Director i fundador de la revista Lingüística, Humberto López Morales és president de la Societat Lingüística del Carib Hispà, president honorari de l'Associació de Lingüística i Filologia d'Amèrica Llatina, i secretari general de l'Associació d'Acadèmies de la Llengua Espanyola. Llicenciat a l'Havana i doctorat a Madrid, comença a impartir classes als Estats Units.

El 1973 obté la càtedra de la Facultat d'Humanitats a la Universitat de Puerto Rico, on crea un important Institut de Lingüística. Ha fet de professor visitant per Espanya i per Amèrica, i ha impartit conferències i cursos arreu del món.

Doctor honoris causa per diverses universitats espanyoles, ha estat distingit entre d'altres amb l'Ordre d'Alfons X el Savi o la medalla d'or de la Universitat de Costa Rica.

Entre els projectes internacionals als quals està vinculat destaca el VARILEX (Variació Lèxica de l'Espanyol al Món) que pretén analitzar la parla urbana i moderna del castellà. Actualment també està preparant el Diccionari Acadèmic d'Americanismes.

http://www.udl.cat/ca/serveis/oficina/Noticies/29-dabril-de-2008/

http://www.udl.cat/ca/organs/secretaria/honoris/lopez_morales/index.html